Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Η περιοχή μας
Ξενώνας Πηνέας | Διαμονή Καλαμπάκα

Ανάμεσα στον Πηνειό ποταμό και στους γιγάντιους μετεωρίτικους βράχους, ακοίμητους και σιωπηλούς φρουρούς με τη μουντόχρωμη θωριά τους, απλώνεται η πόλη της Καλαμπάκας. Η Καλαμπάκα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. 
 
Αποτελεί ορμητήριο για τους επισκέπτες της που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα και κυρίως των Μετεώρων.

Μετέωρα
Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.
 
Τα Μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιον Όρος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες.
 
Στα Μετέωρα σήμερα σώζονται 24 μοναστήρια, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε έξι από αυτά: το Μεγάλο Μετέωρο, το Βαρλαάμ, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Στέφανο, το Ρουσάνο και τον Αγίο Νικόλαο Αναπαυσά.

Σπήλαιο Θεόπετρας
Αξίζει να επισκεφθεί το σημαντικό για τα ευρήματά του και την ιστορία του, Σπήλαιο της Θεόπετρας μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα από ιστορικής απόψεως σπήλαια της Ελλάδας, είναι και το σπήλαιο Θεόπετρας που βρίσκεται στην κοινότητα της Θεόπετρας, σε μικρή απόσταση από την Καλαμπάκα.
 
Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρα από την επιφάνεια της πεδιάδας και 280 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπροστά από το σπήλαιο ρέει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού.

Καστράκι Καλαμπάκας
Το Καστράκι Κλαμπάκας βρίσκεται μεταξύ Καλαμπάκας και Μετεώρων και διαθέτει παλαιά και πλούσια ιστορία. Διατηρούνται μέχρι σήμερα πολλά έθιμα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η αναρρίχηση με σκοινί στο εκκλησάκι του Αη - Γιώργη του Μαντηλά. 
 
Στο βαθούλωμα βράχου, απέναντι από την Παναγία Δούπιανη, ανατολικά του Καστρακίου και προσιτή μόνο από τους ικανούς αναρριχητές, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μανδηλά.

Η πόλη της Καλαμπάκας, που ξεδιπλώνεται στις “ρίζες” των Μετεώρων, οι πελώριοι γκριζόμαυροι βράχοι, που υψώνονται περήφανα μέχρι τον ουρανό και η μεγαλειώδης μοναστηριακή πολιτεία δημιουργούν μία καθηλωτική εικόνα, σχεδόν απόκοσμης ομορφιάς, η οποία αναπόφευκτα προξενεί ένα περίεργο αίσθημα γαλήνης, θαυμασμού και δέους!